Hva går psykologisk behandling ut på?
Samtalebehandling kan være effektivt for en rekke utfordringer, inkludert depresjon, angstlidelser, alkohol- og rusproblemer, samlivsproblemer, spiseforstyrrelser og alvorlige psykiske lidelser. Det kan bidra til forbedring i funksjon og livskvalitet.
Psykologiske utfordringer kjennetegnes gjerne av feilaktige eller uhjelpsomme måter å tenke på, og innlærte mønstre av uhensiktsmessig atferd. Negative tanker om oss selv eller verden fører gjerne til at vi unngår å gjøre det som er naturlig, eller det som vi egentlig har lyst til. Dermed kan vi havne i uheldige mønstre hvor problematiske tanker om oss selv og verden opprettholdes og forsterkes.
Behandling handler om å identifisere og bryte slike mønstre, og å finne mer hensiktsmessige strategier i møte med livets utfordringer, og leve mer fullverdige liv. Dette kan for eksempel innebære å finne måter å møte frykt i stedet for å unngå den, eller å få et mer konstruktivt selvbilde.
Moderne psykologisk behandling handler om aktiv problemløsning, hvor pasient og behandler samarbeider om å finne et fokusområde (f. eks. uhensiktsmessige tanke- eller atferdsmønstre), utforske alternative muligheter og prøve ut andre måter å tenke eller handle. Målet er at pasienten gjennom dette kan få erfare mestring, og få større tillit til egne evner og ferdigheter.
Hovedsakelig benytter jeg kognitiv og metakognitv terapi, men også andre terapiformer kan inngå dersom pasientens behov tilsier det. Se mer om kognitiv terapi her.
For utfordringer med angst, depresjon og søvnvansker anbefales også selvhjelpsmateriell fra Helsenorge.
Utredninger
Utredninger kan omfatte alt fra enkle kartlegginger til mer omfattende arbeider. I forbindelse med behandling gjøres ofte en kort kartlegging for å finne fokusområde for å målrette behandlingen. I andre sammenhenger kan det være nødvendig med mer utfyllende utredninger. Jeg utreder de fleste tilstander, som depressive lidelser og angstlidelser (PTSD, sosial angst, panikkangst osv), men også:
- Psykiske skader: Slike innebærer vurdering av årsakssammenhenger, og kan ofte være viktige i eksempelvis erstatningssaker. Se mer om slike utredninger her.
- ADHD: Jeg kan gjennomføre ADHD-utredninger, men ikke igangsette medikamentell behandling. ADHD-utredning innebærer en kartleggingssamtale med fokus på helse- og oppveksthistorie, gjennomføring av et strukturerte intervjuer for å kartlegge symptomer på ADHD og eventuelle andre psykiske lidelser, tilbakemeldingssamtale med gjennomgang av mulige tiltak, og utarbeidelse av rapport.
- Evneutredninger: I enkelte sammenhenger kan det være behov for å kartlegge evnenivå. Dette gjøres gjennom en kartleggingssamtale, gjennomføring av en strukturert test, tilbakemeldingssamtale og utarbeidelse av rapport.
- Utredning av arbeidsfunksjon i lys av psykiske helseutfordringer. Ser mer om dette her.
Priser på utredning og behandling:
Samtale, 45 min: 1490,-.
Dobbelttime, 90 min: 2690,-
Evnetest (WAIS) av voksne, inkl. tilbakemelding og rapport: 8490,-
Øvrig utredningsarbeid: 1490,- per klokketime brukt til utredning, tilbakemelding og rapport.
Enkelte har forsikringsavtaler som dekker kostnader til undersøkelse og behandling hos psykologspesialist. Dette kan være lurt å undersøke i forkant med ditt, eller din arbeidsgivers, forsikringsselskap.